| Dashboard |
- Cintun Amoiyya -
Tutorial Tukar Background Body/Entry
Sunday | 5:34 PM

Assalamualaikum wbt.
Olla guys !

Sempena holidays-gaze ni, i nak decided dah, nak buat tutor. Hokay tak ? Here we go :- ( Able for Classic Template/Blogskins, Denim, Washed Templates ea)

Korang mesti pernah tengok kan, body/entry belog sesape yang ade bintik-2 cute je. So, there are the steps :

Tuto Blogskins

1. Dashboard - Template
2.Ctrl+F. Taip : .content {
3.Bawah kod content tu, kan ade kod macam ni : background: url(URLGAMBAR)
4.Kadang-kadang, kod dia macam ni : background: #ffffff : kan ? so delete kod #ffffff tu, ganti dengan kod step 3 tadi.
5.Hokay, korang nak jaddi background tu bintik-bintik kan ? So, ctrl+c kod yang tni bagi dekat bawah selepas tuto template biasa, kalau taknak yang tu, pandai-pandai la cari dekat google ke, photobucket ke, =)

Tuto Templates Biasa

1.Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget
2.ctrl+f kod ni : #content-wrapper .
3.Kalau takde kod dekat atas, cari kod ni : */Post
4.Dah jumpa kod tu, cari dekat bawah kod tadi, kod yang seakan-akan kod ni : background: url(URLGAMBAR).
5.Kadang-kadang kod tu takde, so tambah jelah kat bawah kod yang */Post atau #content-wrapper tadi.

Jadi, korang ctrl+c untuk copy code dekat bawah ni untuk bagi body/entry korang tu berbintik-bintik, in other word, ade background. Then paste dekat URLGAMBAR tadi :

http://i1203.photobucket.com/albums/bb392/Ikha00/11111111111111111111111111111111111.png

http://4.bp.blogspot.com/-sYP7lmneP-s/TjqCU8RDggI/AAAAAAAAB6c/HZXED3RPaVA/s1600/Polkadotbackground.gif

Clue : Yang pertama tu bintik-2 kecil, then yang kedua tu bintik-2 besarr sikid. =]
Dia akan jadi macam ni, contoh :

background: url(http://i1203.photobucket.com/albums/bb392/Ikha00/11111111111111111111111111111111111.png);

PREVIEW. Then SAVE !

p/s : Kalau tak jadi, jangan malu-malu bagitau dekat shoutbox. Kalau dah jadi, jangan segan-segan tekan butang follower tau ! hehe.



Older Post | Newer Post
Amoi Next Door

Emak saya cakap :
muka saya 10% macam abah, 50% macam mak, 40% macam Amoi :)
Facebook | Tumblr
Let's Friend Human

Dah Follow ? Thanks so mash. Sorry sangat guys, kalau nak suruh AMOI follow balik, leave ur message dekat Facebook, Twitter eh. Sure 100% AMOI akan follow balik! Marah sama shoutbox tau. Buat perangai! Okey, Ciao :)
Credits
Fully Editted by: Amoi_Ninie
Skin by : Iezanh Ijan
Best View : Google Chrome