| Dashboard |
- Cintun Amoiyya -
Tutorial Background Berbeza (Layout Sahaja)
Monday | 10:51 PM

Assalamualaikum wbt.
Ollaaala~

Hari ni, tuto tentang background yang berbeza, setiap kali kita bukak page. My mean, in the same blog. Contoh :- Bila korang, tekan untuk entry- background kulit harimau, and then, bila tekan untuk about me, background kullit kucing pulak. Haa. Nak tahu macam mana. Here we go !

Pengguna Layout

1. Dashboard > Design > Page Element > Add A Gadget > HTML/Javascript
2. ctrl+c kod di bawah ni :-


<script type="text/javascript">
var background= new Array()
background[0]="http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/SzpjVIJLPnI/AAAAAAAAAIc/gOYxKL8bSqY/s200/body-bg.png"
background[1]="http://4.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpi-oA5tuI/AAAAAAAAAIE/vqds5Z6-UH4/s200/fd-babydisney.jpg"
background[2]="http://1.bp.blogspot.com/__hqk0jmhlcE/Szpigo76TbI/AAAAAAAAAHE/k0f9rZ_or-I/s200/0003a-background.jpg"
var random=Math.floor(3*Math.random());
document.write("<style>");
document.write("body {");
document.write(' background:url("' + background[random] + '") repeat top center;');
document.write(" }");
document.write("</style>");
</script>
- Yang warna merah tu, url background korang. Mesti lain-lain tau !

Hokay dah, kalau yang pengguna BLOGSKIN/TEMPLATE, i takdapat lagi nak buat kod-kod dia. Hokay. Babai

p/s : Kalau takjadi kasi tau dekat shoutbox eh =)


Older Post | Newer Post
Amoi Next Door

Emak saya cakap :
muka saya 10% macam abah, 50% macam mak, 40% macam Amoi :)
Facebook | Tumblr
Let's Friend Human

Dah Follow ? Thanks so mash. Sorry sangat guys, kalau nak suruh AMOI follow balik, leave ur message dekat Facebook, Twitter eh. Sure 100% AMOI akan follow balik! Marah sama shoutbox tau. Buat perangai! Okey, Ciao :)
Credits
Fully Editted by: Amoi_Ninie
Skin by : Iezanh Ijan
Best View : Google Chrome