| Dashboard |
- Cintun Amoiyya -
Berilah Peluang Mereka Berubah =')
Sunday | 1:14 PM

Assalamualaikum wbt.
Olla !

Hari ini, i just nak bagi tips kepada mereka-mereka di luar sana yang selalu tak bagi peluang kepada orang-orang tersayang mereka untuk berubah dan sebaliknya mereka sentiasa menghina, mencaci, atau perkara-perkara seangkatannya terhadap orang yang membuat kesalahan tersebut walaupun hanya sekali.

So, here we go !

1). Dekati Mereka 
- Firstly, korang harus munasabah diri. Mayb kita benar kerana membencinya. Sbg contoh :- Salah seorang adik ke, mak ke, ayah ke, suka sangat lari dari tanggungjawab. Janganlah kita sentiasa berleter,terutama menyindir. Lebih-lebih lagi jika anda seorang ibu. Kan ke kata-kata seorang ibu itu adalah doa ?

2). Sentiasa Beri Peluang Untuk Berubah
- Second, ajaklah mereka berbuat kebaikan. Ajak mereka pergi berjemaah di masjid ke, bawa mereka jalan-jalan ke. Tunjukkan kepada mereka, kasih sayang sebuah keluarga.

3). Menghargai Perubahan Mereka walaupun Perlahan-lahan.
- Thirdly, ucapkanlah kata-kata manis terhadap mereka jika terdapat sedikit perubahan. Mungkin, mereka sudah memasang niat untuk berubah namun apakah tjadi kalau kita asyik mengulang kata-kata kita yang mereka tidak akan pernah berubah ? Let's speak with ourself lah.

4). Sayangi Mereka Seadanya.
- Lastly, i tahu ramai yang takkan terima bila someone tu dah buat kesalahan yang besar. Kita tahu kelemahan dorang. Perasaan benci semakin membuak-buak. Betul tak? Think. Mayb dorang jadi macam tu sebab korang? Korang sentiasa hina, caci, sindir dorang, tak ke rimas, dan berontak hati dorang. Come on, theres a need to love them how they are. Sayang datang dari Allah. InsyaAllah, mayb jika niat kita betul, Allah akan munculkan Nur dalam hati dorang. Ye dok ?

Hokay, thats for todayy. Ingatlah, theres must be reasons they act like that. Dont fully blame on them ! Anti - Caci, Hina, Sindir, Tak Terima Perubahan ! ~

p/s : Mintak Maaf Dengan Mama sebab takturun time sepupu datang tadi. Tertidur -.-'


Older Post | Newer Post
Amoi Next Door

Emak saya cakap :
muka saya 10% macam abah, 50% macam mak, 40% macam Amoi :)
Facebook | Tumblr
Let's Friend Human

Dah Follow ? Thanks so mash. Sorry sangat guys, kalau nak suruh AMOI follow balik, leave ur message dekat Facebook, Twitter eh. Sure 100% AMOI akan follow balik! Marah sama shoutbox tau. Buat perangai! Okey, Ciao :)
Credits
Fully Editted by: Amoi_Ninie
Skin by : Iezanh Ijan
Best View : Google Chrome