| Dashboard |
- Cintun Amoiyya -
Alhamdulillah, sempat dengan usaha !
Thursday | 10:09 PM

Assalamualaikum..ade orang tak? hehe..tok tok!
nak story ni..story yg kalah cite nur kasih de movie tu..

hmm..teringat pulak dekat tanah suci aritu..rindu gila..kalau tni ade duit 10k, konfirm dah pi syarikat travel, nak buat umrah sekali lagi..tapi apa kan daya, yang hari tu pun, bukan duit sendiri..keh3..

korang, tahu tak..tni bersyukur sangat2 dekat Allah, sebab Dia dah bagi tni banyak peluang beribadat, tak kiralah di Masjid Nabawi atau di Masjid Mekah...memang bes kalau kita dah jadi pilihan Dia untuk menambahkan pahala untuk kiraan di hari akhirat kelak..insyaAllah..

salah satu kenangan feberet tni ialah time dapat peluang nak masuk ar-Raudhah..korang tahu ar-Raudhah tu tempat apa? Ar-Raudhah ialah tempat Allah akan memakbulkan semua doa-doa kita..so, Alhamdulillah..tni and mak dapat jugak chance untuk masuk solat sunat+berdoa dalam tu..

time-time nak masuk, uish..macam impossible je..dengan ramainya orang turkey tolak-tolak..orang Arab yang besa-besa..tapi Alhamdulillah lah ramai kebanyakan mak-mak Arab tu sume, tolong kitaorg yang Asia ni, termasuk org2 Indon...

tapi, kitaorg mmg usaha la nak dapat masuk dalam tu..kitaorg baca doa..pastu, ada 'pengawas' yang jaga ar-Raudhah tu pun kitaorg buat baik2..bukan ada niat pun, cuma terkilan sebab diorang boleh cakap melayu..haha..asyik2 cakap : "Ibu, sabar-sabar...duduk-duduk!"..lepas tu, kalau ade yang tak dengar, sambil ketawa diorg ckp camni : " MasyaAllah ibu..sabar-sabar.." pastu terkekeh diorg..macam rileks je org tak dengar cakap dia..tapi ulang ayat same je la..tak de modal..haha

nak diceritakan yang paling ajaib sekali..time kitaorg mula-mula masuk tu, memang susah nak solat sunat..sebab semua hamba-hamba Allah yang masuk dalam tuu, memang emosi terus...smpaikan ada yang nangis-nangis..tolak-tolak..tempat tu bukan selalu terbuka untuk wanita..dia just bukak on time je..so, time tuu..tni and ma serta kak sarina dan mak mertuanya (kawan baik time umrah), pergi ke sana lebih kurang 3 jam sebelum Zuhur..

masuk je dalam tu, tni terus solat..ma yang jaga..so, ma je yg tak dapat solat lagi..so, kitaorang nk la pegi cari tempat aman and tenang sikit..tetibe, ade makcik 2 orang kat belakang kami nak solat..tni pun ajakla ma tni tolong kawal sekeliling mak cik2 yang nak solat tu..memang ramai la yg tolak-tolak..nasib baik...

tni kuat jugak energy pagi tu..biasa le..eksited tengok org ramai cubit-cubit pipi tni time tu..sebab murah hati tlg jaga makcik2 tu..hee... :D

lepas je makcik2 tu sudah solat, kitaorg pon beralih ke arah jalan nak keluar ar-Raudhah..ekceli, bukan nak keluar pun, just cari tempat untuk nak solat sunat bebanyak kat situ..Alhamdulillah, lepas tuu..memang banyak tempat kosong...sampaikan bnyk kali ma and tni solat sunat..tni nangis..tapi dalam hati..

tni susah nak nangis..tni jus nangis bila time nak tinggal Tanah Haram Mekah je..memang nangis teresak-esak..rasa cam nak pi je peluk Kaabah tuu..hmm..ni pun dah rasa rindu menebal kat Kaabah..

hmm..so, tni nasihat kat korang2 yang masih muda macam tni, tak kiralaa 14 tahun pun, cuba simpan sikit2 duit..selalunya, kalau bab2 simpan duit ni, mesti korang ade hajat nak beli something kan? tak payahla..sekejap je kita kat dunia nii..nanti kat akhirat, nk pkai ipad, iphone4 pon boleh..!

tak mustahil kan? jadi, korang simpanla duit untuk buat sesuatu yang korang dapat bawak pi skali ngan korg ke akhirat..

p/s : nanti kisah ajaib time kat Tanah Haram kat Mekah & Madinah, tni sambung balik di hari lain ok, dear-dear sume? :)


Older Post | Newer Post
Amoi Next Door

Emak saya cakap :
muka saya 10% macam abah, 50% macam mak, 40% macam Amoi :)
Facebook | Tumblr
Let's Friend Human

Dah Follow ? Thanks so mash. Sorry sangat guys, kalau nak suruh AMOI follow balik, leave ur message dekat Facebook, Twitter eh. Sure 100% AMOI akan follow balik! Marah sama shoutbox tau. Buat perangai! Okey, Ciao :)
Credits
Fully Editted by: Amoi_Ninie
Skin by : Iezanh Ijan
Best View : Google Chrome