| Dashboard |
- Cintun Amoiyya -
Umrah menanti
Friday | 1:15 PM

hmm..hari nii, slepas pi kursus..mcm2 dpt thu ttg umrah..pnuh bilik mesyuarat tuh..agk2 100 lebih yg hadir tadik..start pkul 9 abes kul 11 lebih..rileks je dgr org bgi ceramah tuu..bgus betul Al-Quds nih, yg penceramah hensem, suci je muke die..lagi smgt rase nk gie umrah..

"insyaAllah"..itulah prkataan yg disebut-sebut oleh makcik2..smpaikan tni pun,stiap kali pnceramah tuh ckp pape, insyaAllah...Alhmdulillah, setelah penerangan yg di berikan oleh en.Wan Zamri tadik,bnyk gak tni dpt tmbh ilmu ttg umrah,tawaf, sa'ie dan tmpat2 yg selalu di lawati ketika umrah..tpi mlgnye, umrah ziarah setakat nii, dibatalkan coz krajaan Mesir kan bnyk pergolakan..so, bhya keselamatan kitaorg..

oke,now ttg tawaf..tni adw search google, nk tngok gmba kaabah, masjid aqso, bandar mekah & madinah n banyak laarr lagii..so, skang tni nk kongsi ngan korang yg msih blum ade rezeki nk gie Haji @ Umrah lagi k..

first, pnceramah tuh ckp.. kene tawaf sbnyk tujuh kali kat kaabah..bahu kiri msti selalu mnghadap kiblat..klau tak cukup tawaf@bahu tercelit pegi arah laen,kira tak sah..kene baya dam..
nih gamba kaabah ... indah kan? :


sumber : google

second ttg sa'ie..sa'ie adlah berlari-lari kecil untuk kaum Adam shja tak perlu untuk Hawa..prjlnnya spnjg 3km, berulang-alik sbnyk 7 kali jugak...ketika buat sa'ie, tak de wudhuk pon tak pe..bgiorg tua yg uzur, ade pnjaga yg akan mnyediakan kerusi dan menolak..*tni berdoa : smoga d permudahkan sgla urusan kat sane nnti..amin :)
gamba kat bwh niihh time org buat sa'ie :


sumber : google

act, Nabi kita hnya mengerjakan umrah sbnyk 4 kali..tpi Nabi ade bersabda jugak : umrah kali kedua,ke3,ke4 dan sterusnya dpt menyucikan dosa-dosa kita..so, korg dpt bygkn tak?

sprti yg di ketahui, sbnrnya : bnyk ujian untk smpai ke sana, spti : tak dapat visa, beg hilang, tak sabar n mcm2 lagi..yg ptg ktika nk buat pape, the key is SABAR..ta de bnde laen dah..jgn ade prkataan :kot-kot, tak harap..or slaennya...ingt, yakinkan diri kita, Allah akn mnjga kita, prmudahkan urusan kita slagi kita tak putus berdoa n berusaha..

hmm..bnyk daa tni sebarkan mklumat tuhh..so, klahh..tni nk chaww duluu..wassalammm warahmatullahiwabarakatuhh.. :)

p/s : InsyaAllah my parent n me akn smpai kat sane 9th of March nnti..insyaAllah..

Older Post | Newer Post
Amoi Next Door

Emak saya cakap :
muka saya 10% macam abah, 50% macam mak, 40% macam Amoi :)
Facebook | Tumblr
Let's Friend Human

Dah Follow ? Thanks so mash. Sorry sangat guys, kalau nak suruh AMOI follow balik, leave ur message dekat Facebook, Twitter eh. Sure 100% AMOI akan follow balik! Marah sama shoutbox tau. Buat perangai! Okey, Ciao :)
Credits
Fully Editted by: Amoi_Ninie
Skin by : Iezanh Ijan
Best View : Google Chrome